Intermediar
Islanda
9 zile
George Petrișor - 0752 452 555
Ziua 1 / 12 iulie – sosire în Islanda
Decolăm din Budapesta cu zbor direct către Islanda. Luăm mașinile și mergem la cazare în Reykjavik, unde vom fi cazați la Hotel Vellir (link: https://hotelvellir.com/) și la Hotel 201 (link: https://201hotel.is/).
Ziua 2 / 13 iulie – canioane, cascade, ghețar, peșteră, arcade, plaja neagră și puncte panormaice
Începem prima noastră drumeție vizitând Nauthusagil, considerat un “bijuteria ascunsă” a Islandei, acest mic canion de o frumusețe aparte se găsește pe drumul către Highlands din Islanda. Aici, de-a lungul canionului vom vizita una dintre cele mai iconice cascade a Islandei, Seljalandsfoss, cascadă în spatele căreia se poate merge și o vom face. Apoi vom continua drumeția spre o altă cascadă, Gljufrabui. O cascadă ceva mai mică, poziționată în interiorul unui alt canion de mici dimensiuni, ce ne va oferi o priveliște și, totodată, o experiență ce ne va tăia răsuflarea.
De la cascade ne îndrepătăm spre Solheimajokull, un subghețar al mult mai mărețului ghețar Myrdaljkokull. Vom face o scurtă plimbare până în imediata vecinătate a acestuia, unde vom avea oportunitatea de a vedea îndeaproape această minune artistică a naturii.
Pauza de masă va fi la Loftsalahellir, o peșteră ce oferă o incredibilă priveliște panoramică atât asupra promontoriului Dyrholaey, cât și asupra plajei cu nisip negru, Reynisfjara, înspre care ne și îndreptăm.
Ajungem la Dyrholaey, un arc de piatră impozant ce are de o parte și de alta a sa, pe de-o parte, deja cunoscuta noastră plajă, Reynisfjara, iar pe de alta, o plajă neagră parcă nemărginită unde, conform serialului Vikings, îndrăgitul nostru viking, Floki, a călcat pentru întâia dată pe un tărâm islandez.
Vizităm Reynisfjara, celebra plajă neagră a Islandei, cu numeroasele sale coloane de bazalt, aceasta regăsindu-se cel mai adesea în top 10 cele mai spectaculoase plaje din lume.
Încheiem ziua cu două scurte plimări, pe muntele Reynisfjall și Biserica din Vik , două locuri panoramice, cu o priveliște fantastică asupra stâncilor marine, asupra Reynisfjarei, dar și asupra Vik și Dyrhólaey.
Cazare la Puffin Hotel: https://puffinhotelvik.is/puffin-hotel-vik/
Ziua 3 / 14 iulie – 26 de cascade și cenușă neagră
Pornim în drumeție spre Baldvinsskali. Pe măsură ce vom urca, vom lăsa în urmă zonele verzi și ne vom apropia de zonele mai înalte, vom observa amprenta cenușei negre provenite de la erupția vulcanului Eyafjallajokull din anul 2010. În irealul peisaj ce se va deschide constant în fața ochilor vom găsi, printre altele, și o mulțime de cascade absolut uimitoare, 26 la număr, acestea culminând în cele din urmă cu cea mai faimoasă și mai mare dintre ele, celebra Skogafoss. Vom fi cazați la câteva sute de metri de ea.
Traseul are aproximativ 25 km, dus – întors, aproximativ 8-9 ore de parcurs.
Spre seară facem baie în una dintre cele mai vechi piscine din Islanda, Seljavallalaug, construită în 1923. Peisajele ireale de aici vor fi într-atât de incredibile încât ne vor impulsiona chiar să dăm o tură de bazin în apa cu o temperatură de aproximativ 26 grade Celsius!
Cazare la unitățile de cazare care fac parte din același ansamblu hotelier: Hotel Skoga: https://ejhotels.is/hotel-skoga/, Hotel Skogafoss: https://hotelskogafoss.is/ + Fosstun Guesthouse: https://www.booking.com/Share-X2MxTe.
Ziua 4 / 15 iulie – Experiență pe ghețar și Golden Circle
Vom face o drumeție de 3 ore pe ghețarul Solheimajokull. Această tură o vom face cu ghizi montani autorizați local și vom primi și tot echipamentul tehnic necesar pentru a parcurge ghețarul în siguranță.
După marea aventură pe ghețar, vom vizita cunoscuta Peștera lui Rutur, aceasta fiind una dintre cele mai mari peșteri artificiale din Islanda, renumită pentru originea sa misterioasă și pentru legendele din jurul său.
În a doua parte a zilei pornim într-o nouă aventură, către Reykjadalur, valea cu râuri termale. Pe acest traseu, pauzele vor fi într-un cadru mirific, tipic islandez, în bazinele naturale cu apă termală, relaxându-ne admirând munți. Distanța totală de parcurs este de aproximativ 7 km (3.5 km dus, 3.5 km întors),
Cazare la Hotel Skalholt, locul unde vom fi cazați pe durata a 3 nopți: https://www.hotelskalholt.is/. Acesta este situat în perimetrul unuia dintre cele mai istorice locuri din Islanda.
Skalholt – fost sediu episcopal, școală, sediu de învățătură și administrație timp de peste 700 de ani și loc de pelerinaj în perioada medievală.
Ziua 5 / 16 iulie – Highlands / Centrul Islandei – partea 1
Ne începem ziua cu fascinantele erupți a unui geysir, Strokkur. Vom urca și pe dealul din vecinătatea geyser-ului pentru o priveliște de la înălțime a erupțiilor.
Apoi vizităm Gullfoss, cascadă în două trepte, localizată pe cursul râului Hvita, aceasta fiind una dintre cele mai cunoscute cascade ale Islandei și, totodată, a doua ca debit, după Dettifoss.
În a dpua parte a zilei ne pierdem urma într-unul dintre cele mai aparte labirinturi creat vreoadată de mama-natură, Kerlingarfjoll.
Aceasta constituie totodată una dintre cele mai fotogenice zone ale Islandei – fotogenitatea zonei fiind dată de combinația între roca riolitică, albul vârfurilor înzăpezite din împrejurimi, explozia de culori a mineralelor din apele termale și vegetație.
Încheiem ziua cu relaxare în bazinele termale de la Hveravellir, o oază de viață în mijlocul unui deșert vulcanic.
Ziua 6 / 17 iulie – Highlands / Centrul Islandei – partea a 2-a
Continuăm vizita noastră în centurl Islandei cu”Valea Lacrimilor” din Sigoldugljufur, un loc de o serenitate și o frumusețe imposibil de descris în cuvinte.
Apoi ne ăndreptăm către Landmannalaugar, dar în drum vom face face un scurt popas la Hnausapollur, respectiv Ljottipolur, două cratere formate în urma unei explozii vulcanice, fiecare cu câte un lac în interiorul lor. Asemenea ”vecinului” său, Hnausapollur, și Ljottipolur face parte din sistemul vulcanic Veidivotn. Priveliștile de sus, de pe marginea ambelor cratere, ne lasă pur și simplu cu respirația tăiată.
Ajungem în Landmannalaugar, locul de unde, de regulă, se începe incursiunea de-a lungul unuia dintre cele mai spectaculoase trasee de trekking din lume. Aici vom avea de parcurs unul dintre cele mai spectaculoase trasee de o zi din Landmannalaugar: circuitul care are în vedere impunătorul Blahnukur (Vârful Albastru). Circuitul are aproximativ 7 km și începe și se sfârșește în campingul din Landmannalaugar. Totalul ascensiunii, respectiv a coborârii, de pe traseu fiind de aproximativ 450 m urcare, 450 m coborâre.
Dacă mai avem energie, putem continua drumeția și cu traseul ce are în vedere Brennisteinsalda. Un alt munte de mici dimensiuni care măsoară aproximativ 850 m, dar priveliștile de aici sunt la fel de spectaculoase, făcând să merite din plin efortul.
La final, ne vom relaxa în voie în incredibilul hot pot geotermal din Landmannalaugar.
Ziua 7 / 18 iulie – vestul Islandei
Facem o scurtă vizită la râul Bruara și cu ale sale cascade cu o apă de un albastru ireal: Hlauptungufoss, respectiv Bruarfoss. Vizităm Parcul Național Thingvellir (printre altele, cu a sa cascadă, Oxarafoss, respectiv cu a sa biserică, Thingvallakirkja), locul de întâlnire dintre plăcile tectonice nord-americane și eurasiatice, respectiv locul înfințării primului parlament din lume, Althing, în anul 930.
Pornim într-o drumeție până pe Móskarðshnjúkar, muntele ce poate fi văzut din Reykjavík, un munte renumit atât ca traseu de drumeție, cât și ca loc de schi. Móskarðshnjúkar se află chiar lângă Muntele Esja, munte despre care se zice că trebuie urcat măcar o dată în viață de orice islandez care se respectă, dar este mai dificil de accesat și, prin urmare, mult mai puțin aglomerat. O drumeție aici ne va răsplăti cu peisaje dominate de riolită (munți colorați precum în Landmannalaugar) dar și cu trasee provocatoare pentru drumeții. Traseul presupune străbaterea a aproximativ 7 km dus-întors, o diferență de nivel totală de aproximativ 700 m și un timp de parcurgere undeva între 3-4 h dus-întors.
Ajungem la locul de parcare aferent cascadei Glymur (aceasta are o înălțime de aproximativ 198 m). Drumeția va presupune străbaterea unui traseu ce măsoară o distanță de aproximativ 8 km dus-întors. Timpul de parcurgere ar fi undeva între 3 h – 3 h 30 min. Pe parcursul traseului vom fi constant uimiți de măreția naturii, priveliștea cascadei urmând a ne impresiona peste măsură!
Relaxare la Hvammsvik, cea mai nouă creație în materie de spa geotermal islandez. O minunăție de loc situat pe marginea fiordului Hvalfjordur și cu o priveliște de vis către capătul fiordului unde am fost anterior în drumeție la Glymur.
Cazare în Reykjavik, la Hotel 201 (link: https://201hotel.is/)
Ziua 8 / 19 iulie – Reykjavik + Blue Lagoon/Sky Lagoon
Vizităm la pas Reykjavik, capitala Islandei. Printre altele, vom vizita Hallgrimskirkja, Solar Voyager, Harpa, Kvika Footbath și Grotta Lighthouse. Pentru relaxare, înainte de aeroport, putem opta fie pentru Sky Lagoon sau pentru Blue Lagoon. Revenim la aeroport, returnăm mașinile și ne întoarcem în România.
Important: Traseele presupun și momente când vom fi nevoiți să trecem prin apă – astfel încât, papucii de apă sunt recomandați.
Traseele de drumeție din Islanda nu prezintă porțiuni tehnice, dar uneori vom fi nevoiți să traversăm răuri sau să urcăm pe albia lor, pe pietre și prin apă. Vom parcurge în fiecare zi trasee de drumeție, cu distanțe de între 12 și 25 km. Diferență de nivel variază, dar vor fi cuprinse între 600m si 1200m. Traseele se pot adapta în funcție de pregătirea fiecaruia. Contacteaza-ne și te sfătuim cu drag, cum te poți pregăti până la vară.
Dacă ai nevoie de mai multe informații sau nu te simți pregătit, dar vrei să vii, contactează-ne și vom lua decizia împreună.
Această tură să adresează membrilor TerraMont. Dacă vrei să participi la acest eveniment și nu ești membru, contactează-ne și îți vom explica care este procedura ca să poți participa.
Ne rezervăm dreptul de a-ți recomanda o altă activitate, dacă considerăm că nu ți se potrivește această activitate (de ex: varsta, greutate, conditie fizica etc.) sau să-ți returnăm banii înapoi.
Transportul in Islanda va fi cu mașini închiriate direct din aeroportul din Reykjavik, Dacia Duster. Ne vom organiza după înscriere.
Transportul până la aeroportul Budapesta ți-l poți organiza individual sau ne organizăm ca grup. Noi pornim din Cluj-Napoca cu mașina personală.
La aceste tură nu asigurăm ghidaj montan. Vom merge ca și grup de montaniarzi / comunitate. Însoțitorii de grup sunt doar cu rol informativ.
Cazare pe tot parcursul excursiei este în camere duble/twin cu baie privată cu excepția zilei 3 – atunci va fi și în camere de 3 persoane.
Ziua 1: Hotel Vellir (link: https://hotelvellir.com/) și Hotel 201 (link: https://201hotel.is/).
Ziua 2: Hotel Puffin (link: https://puffinhotelvik.is/puffin-hotel-vik/
Ziua 3: Cazare la unitățile care fac parte din același ansamblu hotelier: Hotel Skoga: https://ejhotels.is/hotel-skoga/, Hotel Skogafoss: https://hotelskogafoss.is/ + Fosstun Guesthouse: https://www.booking.com/Share-X2MxTe.
Ziua 4,5,6: Hotel Skalholt (link: https://www.hotelskalholt.is/)
Ziua 7: Hotel 201 (link: https://201hotel.is/)
George – 0752 452 555
Îți mulțumim pentru interesul acordat! Descoperă alte aventuri spectaculoase care te așteaptă în inima munților!
Vezi alte experiențeSau contactează-ne pentru consultanță personalizată
Creăm o lume conectată cu natura!
Credem în puterea naturii de a inspira, provoca și schimba vieți, de aceea misiunea noastră este să creștem calitatea vieții prin activități în natură adaptate tuturor.
Împreună creăm o lume conectată cu natura!
Autorizații: Licență de turism nr. 2942 / 29.01.2024 , emisă de Ministerul Turismului. Polița de asigurare privind protecția în caz de insolvență a agenției de turism organizatoare , valabilă până la data de 10.12.2025 , emisa de GERMAN ROMANINA ASSURANCE S.A.
© 2012 – 2025 Copyright TERRAMONT